“We laten zien hoe licht-investeringen renderen”

NSVV-voorzitter John de Joode

NSVV-voorzitter John de Joode is ervan overtuigd dat Future Lighting over vijf jaar is uitgegroeid tot een sterk, internationaal event dat de place-to-be is voor de eindgebruiker die voor grote investeringen staat. “We bouwen voort op een eerste, succesvolle editie”, zegt John de Joode. “De inzet is duidelijk: we bieden de eindgebruiker een onafhankelijk platform waarop hij zich over de volle breedte kan oriënteren.”

De tweede editie van Future Lighting wordt op 22 en 23 november 2023 gehouden op Next Level van Evenementenhal Gorinchem. De NSVV van John de Joode is samen met IBE-BIV & Groen Licht Vlaanderen één van de founding fathers van dit licht event. De organisatie is in handen van Easyfairs. 

Hoe kijk je terug op de eerste editie vorig jaar november?
“In no time hebben we een beurs neergezet die er mocht zijn. Bezoekers waren enthousiast, net als exposanten. Nog belangrijker is dat we veel hebben geleerd. De belangrijkste les is dat we de mannen en vrouwen die het licht aan- en uitdoen op het event willen zien. Ik heb het hier over mensen die verantwoordelijk zijn voor de secundaire processen van organisaties. We gaan deze groep nadrukkelijker bij Future Lighting betrekken.”

Kun je dit wat concreter maken?
“Zeker, ik heb het over QHSE managers in de zakelijke markt en overheid en semi-overheid. QHSE staat voor Quality, Safety, Health and Energy. Op Future Lighting willen we ook facilitair managers en kwaliteit-, arbo- en milieumanagers zien rondlopen, maar evenzeer CEO’s en bedrijfseigenaren die zich naar hun klanten toe moeten verantwoorden wat zij verstaan onder duurzaam ondernemen.”

Welk nieuw inzicht ligt hieraan ten grondslag?
“De clou is dat deze groep uiteindelijk verantwoordelijk is voor de grote investeringen in licht. Deze mannen en vrouwen beslissen en willen daarom weten hoe hun investering op de lange termijn het best rendeert en hoe zij met die investering richting relaties kunnen laten zien dat zij kiezen voor een duurzame strategie. Kortom, deze groep bepaalt waarin wordt geïnvesteerd.”

Waar moet ik lichtontwerpers en architecten plaatsen?
“Dit zijn belangrijke bezoekers. Deze groep komt sowieso naar Future Lighting. Juist voor hen is het essentieel om vanuit hun adviesrol tot in detail te weten wat nieuw is en hoe trends zich zullen ontwikkelen. Die kennis halen zij bij exposanten en uit het onafhankelijke  contentprogramma.”

Je bezoekt veel buitenlandse beurzen, wat zijn de grote trends?
“Duurzaamheid en circulariteit zijn de grote thema’s van dit moment. Op dat gebied gebeurt er enorm veel. Iedereen heeft te maken met CO2-reductie, waarbij het gaat om de vraag of bedrijven dit echt nastreven of dat het een vorm van greenwashing is. Gebouweigenaren willen weten wat dat voor hen betekent. Duurzaamheid is een ander hot issue. Denk alleen maar aan het effect van licht op de duurzame inzet van personeel.”

Hoe ga je dat laten zien op Future Lighting?
“Laat eerst gezegd worden dat er op het gebied van licht heel veel te winnen is. Ik zie veel laaghangend fruit waar complexexploitanten direct hun voordeel mee kunnen doen. Er is zelfs zoveel laaghangend fruit dat veel organisaties dat niet eens zien hangen. Jammer, want het is van directe invloed op bedrijfsprocessen. Al deze issues kom je tegen in het onafhankelijke contentprogramma op Future Lighting.

Hoe wordt het contentprogramma gepositioneerd?
Dit programma moet ten dienste staan aan beslissers om de juiste investeringsbeslissingen te nemen. We toetsen het op bruikbaarheid voor de beoogde doelgroep. Het moet relevant zijn en vermarktbare oplossingen bieden. In ieder geval geen verkooppraat. Daarin onderscheiden we ons van huisshows van fabrikanten die altijd gekleurde informatie geven. Gebouweigenaren, facilitair managers, ontwerpers en adviseurs verdienen een gevarieerde, objectieve kijk. Dat is een van de kernwaardes van Future Lighting.”

 Wat verwacht je voor de komende editie?
“Een sterk deelnemersveld en een creatief contentprogramma. We zullen ervoor zorgen dat de beslissers het event gaan bezoeken. Ik verwacht ook dat de grote A-spelers van de partij zullen zijn. Dit is de ideale combinatie om uit te groeien tot een toonaangevend event in Nederland en België.”

Biografie

John de Joode

John de Joode

John de Joode is de voorzitter van de Nederlandse Stichting voor Verlichtingskunde (NSVV). Ook is hij werkzaam als manager bij itsme Lighting Technology. John is geen onbekende in de lichtindustrie, zo zit hij al 30 jaar in het vak. Een grote bron van kennis en ervaring in de lichtwereld.