Een blik op het contentprogramma van Future Lighting

Van optimale lichtkleuren tot lichtoplossingen in de tuinbouw. Het kennisprogramma van Future Lighting krijgt meer vorm. Teus Koteris, Head of Sales bij OSRAM en Projectleider bij NSVV, licht al een tipje van de sluier op over de invulling van de sessies.

Op Future Lighting is het contentprogramma opgebouwd rond vier thema’s: Normen & richtlijnen, Smart Lighting, Onderzoek & studies en Licht & gezondheid. “Deze mix van thema’s zie je elke dag terugkomen tijdens Future Lighting. Op deze manier dwingen we mensen niet op om een bepaalde dag te komen en missen ze geen sessies die interessant voor hen kunnen zijn”, vertelt Teus. “We willen per dag ook een zeer aansprekende keynote spreker aan het woord laten. Welke namen dat zijn, hopen we binnenkort bekend te kunnen maken.”

Normen & richtlijnen
Een eerste onderwerp dat binnen het thema Normen & richtlijnen zeker aan bod komt, is energiebesparing. Teus Koteris: “Gebouwen moeten meer en meer voldoen aan de eisen op het vlak van duurzaamheid. De meeste energiebesparing bereik je door het licht uit te doen. Maar het is toch heel lastig om de krant te lezen als het donker is. Deze sessie behandelt hoe je het lichtontwerp kunt laten aansluiten aan deze eisen, zonder kwaliteitsverlies.”

Teus haalt nog een tweede belangrijke sessie aan. Deze sessie focust op de beperkingen van bepaalde producten in de markt. “Vanaf aanstaande augustus verdwijnen de bekende TL-buizen van de markt. In deze presentatie spreken we vooral de eindgebruiker aan. Wat zijn de alternatieve mogelijkheden, waar moet je rekening mee houden en wat zijn de aandachtspunten?”

Smart Lighting
Teus Koteris: “Smart Lighting is een belangrijk thema. Verlichting gaat  veel verder dan zomaar het licht aan- en uitzetten met een schakelaar; er wordt veelal gewerkt met intelligente randapparatuur. Maar licht wordt ook gebruikt in de infrastructuur voor andere zaken”. Concrete onderwerpen die onder Smart Lighting vallen voor het contentprogramma worden de komende tijd bekendgemaakt.

Onderzoek & studies
Dit thema is vooral gericht op onderzoek vanuit de wetenschap en kennisinstituten. Wat zijn bijvoorbeeld nieuwe technologieën van licht die op ons afkomen? Teus Koteris: “Een goed voorbeeld hiervan en ook een onderwerp in de sessies zijn quantum dot-LED’s. Dit is de nieuwste technologie op het gebied van LED-verlichting”.

Teus bevestigt nog 2 andere onderwerpen rond dit thema. Een presentatie gaat over het onderzoek naar intelligente verlichting in musea en een andere sessie over de optimale lichtkleur. In de ene setting heb je liever een warmere, gele lichttint en in de andere setting werkt een koelere lichttint beter. Wat is de invloed hiervan op de mensen en op de omgeving?

Licht & gezondheid
Dit blok gaat vooral over de invloed van licht en verlichting op ons leven. Een onderwerp dat aan bod komt in dit thema: wat is de impact van verlichting bij oudere mensen met dementie en hoe kunnen verzorgingstehuizen dit organiseren?

Visio geeft een sessie over toegankelijkheid en inclusie. Dit gaat over werk- en leefomgeving zodat mensen met visuele beperkingen ook kunnen deelnemen aan de maatschappij. Teus Koteris: “Je gaat niet een heel kantoor op één norm instellen. Als je het licht kunt regelen en op elke werkplek het licht kunt doseren, is dit een veel betere oplossing.”

Verlichting in de tuinbouw is een volgend onderwerp dat op de agenda staat bij de kennissessies. Het gaat met name over verlichting in de kassen. Teus koteris: “Als je langs tuinbouwbedrijven rijdt, zie je vaak een roze-paarse gloed. Als je daar hele dag in werkt, krijg je hoofdpijn van de monochromatische kleur. Hier willen we meer aandacht aan besteden.”

Ben je benieuwd naar de volledige invulling van het contentprogramma? Houd dan zeker onze website en social media in de gaten!

Biografie

Teus Koteris

Teus Koteris

Teus Koteris werkt al 36 jaar bij OSRAM, waar hij begon als accountmanager voor openbare verlichting en buitenverlichting. Teus is ondertussen uitgegroeid tot Head of Sales Entertainment & Industry components. Daarnaast is Teus lid van de NSVV, het onafhankelijk kenniscentrum voor licht en verlichting en voorzitter van het kernteam Marketing. Samen met contentpartners Groen Licht Vlaanderen en IBE-BIV is NSVV verantwoordelijk voor de content die op Future Lighting gebracht wordt.