Prof. Youri Meuret

Titel sessie
Quantum Dot LEDs for human centric lighting

Over
Youri Meuret studeerde natuurkunde aan Universiteit Gent en behaalde een doctoraat in de ingenieurswetenschappen. Hij werkte 10 jaar als postdoctoraal onderzoeker bij het Brussels Photonics Team van de Vrije Universiteit Brussel, met als focus optische modellering en optisch ontwerp. In 2013 maakte hij de overstap naar KU Leuven, waar hij sindsdien werkt als hoofddocent bij het Laboratorium voor Lichttechnologie. Zijn onderzoek betreft de ontwikkeling van nieuwe lichtbronnen en belichtingssystemen, bv. laser- en quantum dot gebaseerde verlichting.

Voor wie
Deze sessie is interessant voor iedereen die alles wil weten over de mogelijkheden van quantum dots voor de realisatie van witte LED’s met optimale visuele en niet-visuele performantie.

Dit ga je leren
De laatste jaren is er een toegenomen interesse in de niet-visuele (biologische) effecten van licht op de mens. De niet-visuele effecten van een lichtbron kunnen worden gekwantificeerd door de overlap te beschouwen van het spectrum van de lamp met de melanopische ooggevoeligheid. Om de niet-visuele impact van een lichtbron te maximaliseren (of minimaliseren), en tegelijkertijd rekening te houden met de visuele aspecten (zoals kleur en kleurweergave) is voldoende spectrale flexibiliteit nodig. In het geval van ledverlichting kan deze flexibiliteit worden bekomen door te werken met verschillende LEDs en/of verschillende fosforen. Een interessante mogelijkheid daarbij is het gebruik van quantum dots: innovatieve materialen die recent commercieel werden geïntroduceerd voor de realisatie van efficiënte witte LEDs met goede kleurweergave.
In deze presentatie worden de mogelijkheden van quantum dots besproken voor de realisatie van witte LEDs met optimale visuele en niet-visuele performantie; en dit ten opzichte van de theoretische spectrale limieten die eveneens werden onderzocht.