Wouter Wissink

Titel sessie
Slechte led-ontwerpen kunnen biologische reacties activeren en invloed hebben op onze gezondheid

Over
Ir. Wouter Wissink is sinds het prille begin van de intrede van led continu werkzaam geweest in de verlichtingssector. Van 2003-2009 was hij “Key Accountmanager outdoor lighting” en “Application manager LED solutions” bij Philips. Later was hij “Group Field Application engineer” en vervolgens “Segment manager” bij Schréder voor architecturale verlichting en ledcontrolesystemen. Door zijn ruime contacten met ledleveranciers aan de ene kant en installateurs en eindklanten aan de andere kant kan hij zich goed inleven in de innovatieproblematieken die zich voordoen op de markt. In zijn huidige job als technologisch adviseur voor verlichting bij Volta kan hij deze ervaringen met de bovengenoemde doelgroepen ten volle kunnen benutten en toepassen.

Voor wie
Deze sessie is geschikt voor professionals en experts in de elektronica- en verlichtingsindustrie, met name degenen die betrokken zijn bij het ontwerpen van ledverlichtingssystemen. Personen die geïnteresseerd zijn in verlichtingstechnologie, vooral diegenen die verantwoordelijk zijn voor het ontwerpen en implementeren van ledverlichtingssystemen, zullen deze informatie waardevol vinden.

Dit ga je leren
Na de introductie van ledverlichting denken we vaak alleen aan de voordelen ervan zoals: energiezuinigheid en zijn veelzijdigheid. Dit klopt helemaal, tenzij we een slecht ontwerp maken in de sturing van de led. Omdat de led supersnel reageert, in de range van nanoseconden, kunnen we ons ook voorstellen dat elke storing of variatie in de ledstroom rechtstreeks een effect heeft op de lumenoutput. De mate van snelheid waarin dit zich voordoet wordt ook wel flikkering en stroboscopisch effect genoemd en worden op een verschillende manier gemeten, beoordeeld en veroorzaken ook een ander biologisch effect op het menselijk lichaam. Hoe zit dat nu eigenlijk en waaraan moeten we voldoen in het ontwerp van onze elektronica om dit te voorkomen?