Roel Daneels

Titel sessie
Effect van integratieve verlichting op ouderen met dementie in woonzorgcentra

Over
Roel Daneels bezit een masterdiploma in natuurkunde en biomedische neurowetenschappen. Hij werkt sinds 2020 in het Laboratorium voor Lichttechnologie aan de KU Leuven – campus Gent, België, waar hij een academisch assistent is. Hij combineert lesopdrachten met doctoraal onderzoek rond het thema van Integratieve Verlichting onder begeleiding van Professor Dr. Wouter Ryckaert.

Voor wie
Deze sessie is interessant voor iedereen die geïnteresseerd is in integrative lighting in de leefomgevingen van bewoners in woonzorgcentra.

Dit ga je leren
Adequate verlichting kan een grote invloed uitoefenen op ouderen met dementie die verblijven in woonzorgcentra. Deze personen hebben vaak beperkte mogelijkheden om tijd buitenshuis door te brengen, vooral tijdens de wintermaanden, en bevinden zich doorgaans in onderbelichte binnenruimtes. Het implementeren van integratieve verlichting in de leefomgevingen van deze bewoners kan leiden tot verbeteringen op gebieden zoals slaapkwaliteit, depressie en onrust. Verschillende onderzoeken geven aan dat het invoeren van dergelijke verlichting de bewoners een meer stabiele en verkwikkende nachtrust kan bieden, wat tevens resulteert in minder noodzaak voor nachtelijke ingrepen. Hierdoor beïnvloedt een optimale lichtomgeving niet alleen de bewoners positief, maar heeft het ook gunstige effecten op het welzijn van het zorgpersoneel.