Casper Vulling

Gezond met LED

Waarom zou je een verpleegkundige laten zoeken naar medische apparatuur? En waarom zou je ziekmakende bacteriën op kantoor niet met licht bestrijden, in plaats van met een agressief schoonmaakmiddel? De antwoorden worden gegeven op Future Lighting, waar Casper Vulling, directeur van Koopman Interlight, één van de sprekers is: ”Futurisch? Welnee, het kan al. We merken dat de gebruiker er inmiddels ontvankelijk voor is.”

De titel van zijn presentatie is ‘Het licht dat beschermt, en hoe slimme systemen daarbij helpen’. “Technisch kan er al heel veel”, zegt Vulling. “De mens is vaak de vertragende factor. Ik merk dat dat aan het veranderen is, we zitten op een soort kantelpunt. Van oudsher is het normaal de installatie rond een gebouw te plaatsen, Het kantelpunt is dat we de installatie nu rond de mens plaatsen. Centraal staat het welbevinden binnen de gebouwde omgeving.”

Op Future Lighting laat Vulling zien hoe je LED kunt inzetten om de binnenomgeving gezonder te maken. “Het liefst zou je zonlicht één op één kopiëren naar de binnenomgeving. Je zou dan binnenshuis veel minder last hebben van bacteriën, schimmels en virussen. Nu bestrijd je deze met chemische reinigingsmiddelen of schadelijk UV-licht. In zonlicht is voldoende energie aanwezig om te zorgen voor een natuurlijke balans. Dat zou je ook binnen willen hebben. En juist die energie kun je ‘meesturen’ met LED-verlichting.”

Speciaal spectrum

Dit is geen toekomstmuziek, zegt Vulling. “In mijn verhaal presenteer ik BioVitae. Het bijzondere aan de BioVitae verlichting is de speciale samenstelling van het spectrum (zichtbaar, onschadelijk licht). Je hebt een bepaalde hoeveelheid van dat licht, dat spectrum, nodig om daadwerkelijk virussen, bacteriën etc. onder controle te houden. Uit onderzoeken blijkt dat 15lux voldoende is, waarmee we willen laten zien dat je niet onder een lamp van 250W hoeft te gaan zitten. Als je gewoon 200lux in de gang hebt, en 500 lux op de werkplek – keurig volgens de normen – dan doet het licht zijn werk.

Maar we gaan nog verder, meldt Vulling vol enthousiasme. Je kunt LED ook inzetten als ‘kabel’ om verschillende systemen met elkaar te laten communiceren. “Stel je hebt twee gelijke ruimtes. In de ene kamer vergaderen tien mensen, in de andere twee. CO2-meters signaleren een verhoging van de CO2 in de ene kamer met veel mensen en weinig uitstoot in de andere kamer. Via LED kunnen we de CO2 meters en de warmteterugwininstallatie met elkaar laten communiceren, waardoor er een andere lucht rotatie ontstaat.”

Koopman

“Je kunt natuurlijk een CO2 sensor aan je ventilatie of airco koppelen en dan ben je klaar. Het mooie van verlichting is dat je hele plafond er al mee vol hangt, de kabels liggen er al. Het enige wat je dus hoeft te doen is die verlichting iets slimmer maken door er een sensor bij te voegen.We hebben inmiddels sensoren die niet onderling met elkaar verbonden worden door een kabel, maar draadloos in grote netwerken met elkaar kunnen communiceren. Dat werkt heel verfijnd. We hebben industriële standaarden om via LED systemen met elkaar te laten communiceren.”

Sensor

Volgens Vulling biedt deze standaard nog veel meer mogelijkheden. In gewone mensentaal: als je in elke vorm van verlichting een klein radiootje stopt, ontstaat er een ecosysteem van sensoren die bijvoorbeeld kunnen detecteren waar materiaal staat. Ik geef de infuuspomp in een ziekenhuis vaak als voorbeeld. Rust elke pomp uit met een tag, en het ecosysteem detecteert precies hoeveel pompen in welke kast staan. Denk aan rolstoelen. Voorzie elke rolstoel van een tag, en ze worden opgemerkt door al die led lampen die zijn uitgerust met een kleine antenne en sensor. De logistieke dienst hoeft zich nooit meer af te vragen waar de rolstoelen staan.”

“Een verpleegkundige besteedt tijdens haar dienst van acht uur gemiddeld drie kwartier aan zoeken”, verduidelijkt Vulling. “Met het netwerk van sensoren kan dit worden gehalveerd. Verlichting is functioneel, het heeft te maken met esthetiek, maar er kan veel meer. LED laat ook systemen met elkaar praten. Daar liggen prachtige oplossingen voor de nabije toekomst.”

Casper Vulling spreekt op woensdag 23 november om 16.20 op Future Lighting. Future Lighting is een nieuw event voor de licht professional. Het event wordt op woensdag 23 en donder 24 november gehouden in Evenementenhal Gorinchem. Het kennisprogramma wordt ingevuld door 20 sprekers die nieuwe technologieën bespreken.