Anjuli De Geest

Titel sessie
Stralende Toekomst: De kracht van licht voor welzijn en inclusie in werk en onderwijs

Over
Anjuli De Geest is adviseur toegankelijkheid bij Visio zicht op Toegankelijkheid (VZoT) . VZoT maakt deel uit van Koninklijke Visio, een expertisecentrum voor slechtziende en blinde mensen. VZoT richt zich op de fysieke toegankelijkheid van binnen- en buitenruimtes en is betrokken bij diverse onderzoeken en advieswerkzaamheden, zowel in de openbare ruimte als in openbare gebouwen. VZoT heeft kennis en expertise op het gebied van visueel functioneren in relatie tot licht en toegankelijke verlichting.

Voor wie
Deze sessie is interessant voor iedereen die geïnteresseerd is in toegankelijke verlichting in kantoren en scholen die bijdraagt aan het welzijn, comfort en de prestaties van iedereen. 

Dit ga je leren
Een goed verlichte werk- en leeromgeving is van onschatbare waarde voor het welzijn en de prestaties van medewerkers en studenten. Wist u dat verkeerde verlichting kan leiden tot hinder en fouten bij taken zoals lezen, schrijven, computerwerk etc….?

Veelvoorkomende klachten zijn: te veel of te weinig licht op het werkvlak, of in de ruimte zelf, verblindende laagstaande zon en of hinderlijke reflectie van bebouwing buiten het eigen gebouw. Elke taak vraagt om een ander niveau van inspanning van het oog en het visuele systeem en verlichting heeft hierbij een belangrijke impact.

De huidige verlichting in werk- en leeromgeving is ontwikkeld vanuit de ARBO-norm, die gebaseerd is op het functioneren van een jong, goedziend persoon. Dit sluit echter niet aan bij de behoeften van iedereen en toekomstige tendensen zoals bijvoorbeeld de vergrijzing van werkend Nederland.

Ons doel is om te laten zien hoe verlichting kan bijdragen aan inclusie en aan het voorkomen van gezondheidsproblemen in de werk- en leeromgeving. Door middel van praktijkvoorbeelden leggen we uit hoe het ontwerpen van verlichting vanuit het idee van “toegankelijkheid voor iedereen” een preventiemiddel kan zijn om uitval op werk en onderwijs te voorkomen.

We nemen u mee in onze expertise en de verbindende en coachende rol die wij hebben tussen de lichtontwerper en de eindgebruiker. We geven handvatten over hoe toegankelijke verlichting in kantoren en scholen bijdraagt aan het welzijn, comfort en de prestaties van iedereen.