Sprekers Future Lighting 2022

Het programma van Future Lighting bestaat uit een serie keynotes, masterclasses én kennissessies door top-notch sprekers uit binnen- en buitenland. We zijn druk bezig met het samenstellen van het programma voor Future Lighting 2022 omtrent 4 actuele thema’s: Licht & Architectuur, Licht & Gezondheid, Licht & Kwaliteit en Wetenschap & Onderzoek. Houd de programma pagina én onze socials in de gaten voor alle updates. Hieronder een overzicht.

Woensdag 23 november

Spreker: Wout van Bommel

Wout_van_Bommel_Lichttrends_ lichtontwerpers_Architecten_NEXT LEVEL_Evenementenhal Gorinchem

Back to the future

In het verre verleden hielpen gas- en elektrische booglampen, en later ook gloei-en gasontladingslampen, de mensen om zich aan te passen aan steeds weer nieuwe leefomstandigheden. De huidige ledlampen beperken zich niet tot licht geven alleen. 

Woensdag 23 november
12:45 - 13:30 uur

Professor Ir. Wout van Bommel is één van ’s werelds meest vooraanstaande experts op het gebied van verlichting.

Prof. Ir. Wout van Bommel: voormalig president International Lighting Commission CIE, voormalig voorzitter Stichting Onderzoek Licht en Gezondheid (SOLG), voormalig voorzitter  NEN verlichtingscommissie, auteur boek “Road Lighting (Springer 2015) en Interior Lighting (2019), ruim 35 jaar werkzaam geweest bij Philips Lighting, nu onafhankelijk lichtconsultant, sinds 2004 hoogleraar Fudan Universiteit Shanghai.

In het verre verleden hielpen gas- en elektrische booglampen, en later ook gloei-en gasontladingslampen, de mensen om zich aan te passen aan steeds weer nieuwe leefomstandigheden. De huidige ledlampen beperken zich niet tot licht geven alleen. Licht kan nu ook gebruikt worden voor datacommunicatie en zelfs als sensor om objecten te detecteren. Zijn er nog andere futuristische lichttoepassingen mogelijk? In deze voordracht zullen we na het verleden en heden beschreven te hebben dromen over de toekomst.

Spreker: Rik Spieringhs

Rik_Spieringhs_Lichttrends_ lichtontwerpers_Architecten_NEXT LEVEL_Evenementenhal Gorinchem

Contrasten in verlichting, met en zonder verblinding

Voldoende contrast tussen wegdek en wegmarkeringen is essentieel voor een veilige en comfortabele rijervaring in tunnels.

Woensdag 23 november
13.50 - 14.20 uur

Rik Spieringhs

Functie: PhD onderzoeker 
Organisatie: KU Leuven & TU Eindhoven

Rik Spieringhs behaalde zijn BSc in Psychology & Technology (2017) en MSc in Human Technology Interaction (2019) aan de Technische Universiteit Eindhoven.  Momenteel is hij promovendus aan de KU Leuven en de Technische Universiteit Eindhoven, waar hij zich richt op de ontwikkeling van een nieuw wegverlichtingsconcept.

Voldoende contrast tussen wegdek en wegmarkeringen is essentieel voor een veilige en comfortabele rijervaring in tunnels. Dit vraagt om een uitgebreid en beproefd (image based) contrast(drempel)model.

Spreker: Ellen de Vries & Philip Ross

Ellen&Philip_Lichttrends_ lichtontwerpers_Architecten_NEXT LEVEL_Evenementenhal Gorinchem

Licht in transitie: de weg naar synergie

De energiecrisis heeft de maatschappelijke discussie over licht in de stad aangezwengeld. Maar ook vanuit andere perspectieven op licht, zoals het ecologische, gezondheids- en sociaal-culturele perspectief, wordt de status quo steeds meer ter discussie gesteld. Stedelijke verlichting staat voor een transitie: “Hoe kunnen we met minder licht meer bereiken?”

Woensdag 23 november
14:00 - 14:45 uur

Ellen de vries

Functie: Zelfstandig lichtadviseur
Organisatie: eigenaar Luxlab

Ellen de Vries is lichtontwerper en de vrouw achter onafhankelijk lichtontwerp- en -adviesbureau Het Lux Lab in Eindhoven. Daarnaast is zij voorzitter van de expertgroep lichthinder NSVV en lid adviescommissie BioClock Consortium. De Vries heeft een sterke visie op verlichting van de openbare buitenruimte. Die moet in haar ogen vooral duurzaam zijn, en dus ook het welzijn en welbevinden van de mensen bevorderen. Die visie en voorkeur voor immersive technology is terug te zien in de nieuwe smartcityverlichting van de Eindhovense binnenstad waarin ze verlichting koppelt aan het leven in de stad. De Vries is gespecialiseerd in de omgevingsimpact van licht, de menselijke waarneming daarvan en het verband met gezondheid en welbevinden. Empathic lighting of, in het Nederlands, Ademend licht zijn de termen die ze daarvoor gemunt heeft. Zie www.hetluxlab.nl voor projecten en meer informatie.

Philip Ross

Functie: Zelfstandig lichtadviseur
Organisatie: eigenaar Studio Philip Ross

Dr. ir. Philip Ross heeft een gecombineerde achtergrond als industrieel ontwerper, onderzoeker en kunstenaar. Zijn Eindhovense bureau Studio Philip Ross richt zich op het ontwerp van intelligente verlichting. Daarbij spelen sociale en ecologische implicaties van licht een hoofdrol, zonder technische en economische aspecten uit het oog te verliezen. 

Ross werkt voor opdrachtgevers uit de industrie, de overheid, de kunst- en de academische wereld in binnen- en buitenland. Naast het doen van reguliere projecten ontwikkelt Ross tools en technieken die algemeen toepasbaar zijn in lichtprojecten, zoals voor burgerparticipatie en ontwerpen voor ecologie. Ook publiceert hij over licht in wetenschappelijke- en vakliteratuur en geeft regelmatig lezingen. Zie www.studiophilipross.nl voor projecten en meer informatie.

De energiecrisis heeft de maatschappelijke discussie over licht in de stad aangezwengeld. Maar ook vanuit andere perspectieven op licht, zoals het ecologische, gezondheids- en sociaal-culturele perspectief, wordt de status quo steeds meer ter discussie gesteld. Stedelijke verlichting staat voor een transitie: “Hoe kunnen we met minder licht meer bereiken?”

Momenteel wordt bij verlichting voornamelijk de visuele component van licht voor de mens beoordeeld, gecategoriseerd naar applicaties in de buitenruimte. Maar dit blikveld lijkt te beperkt om antwoorden te vinden op de vragen die nu en in de toekomst spelen. Ellen de Vries en Philip Ross ontrafelen het bredere palet aan perspectieven en onderzoeken de betekenis ervan voor het ontwerp van stedelijke verlichting.

In deze keynote laten ze het publiek de uitwerking van verschillende perspectieven op stedelijk licht zelf ervaren via licht. Dit biedt een opening tot een creatief gesprek over licht, waarbij we samen zoeken naar een nieuwe synergie tussen perspectieven om te komen tot duurzaam en socialer licht in de toekomst.

Spreker: Jan van Riel

Jan_van_Riel_Spreker_Future_Lighting_Event_ Lichttrends_ lichtontwerpers_Architecten_NEXT LEVEL_Evenementenhal Gorinchem

Welke impact zal deze revisie van de Richtlijn 2011/65/EU van het Europees Parlement en de Raad op de verlichtingsmarkt hebben?

Woensdag 23 november
16:00 - 16:30 uur

Het gebruik van kwik in verlichtingsproducten wordt verboden door de nieuwe RoHS-richtlijn

Functie: Akademieleider
Organisatie: IBE-BIV

Overzicht wijzigingen RoHS-richtlijn.

Het gebruik van kwik in verlichtingsproducten wordt verboden door de RoHS-richtlijn. De richtlijn bevatte tot op heden vrijstellingen voor T5  en T8 fluorescentielampen, compact fluorescentielampen met steeklampvoeten (CFLni), HPD-lampen en lampen voor speciale doeleinden (bijv. UV-C lampen). Deze vrijstellingen, zoals gedefinieerd in bijlage III van de EU-richtlijn, zijn in februari 2022 aangepast. De gevolgen hiervan zijn als volgt:

  • Een verbod op alle T5 en T8 fluorescentielampen vanaf 24 augustus 2023
  • Een verbod op alle CFLni-lampen vanaf 24 februari 2023
  • Een verlenging van de vrijstelling voor Hogedruk ontladingslampen-lampen van 3 tot 5 jaar
  • Een verlenging van de vrijstelling voor lampen voor speciale doeleinden van 3 tot 5 jaar (o.a. UV-C lampen)

In tegenstelling tot de SLR-verordening betekenen de wijzigingen in de RoHS-richtlijn nu het einde voor alle T5/T8 fluorescentielampen en compact fluorescentielampen met steeklampvoeten binnen de algemene verlichting. Dit zal een aanzienlijke impact hebben op afnemers die deze producten momenteel gebruiken. Het zal echter nog steeds mogelijk zijn opgeslagen bestaande voorraad te verkopen en gebruiken.

Spreker: Jan Denneman

Jan_Denneman_Lichttrends_ lichtontwerpers_Architecten_NEXT LEVEL_Evenementenhal Gorinchem

Goed licht: de missing link tussen energiebesparing en gezondheid van de gebruikers

De wetenschap is er heel duidelijk over: goed licht is net zo belangrijk voor onze gezondheid als goede voeding en goed bewegen. Hoe kunnen we goed licht in binnenruimtes realiseren om zo de gezondheid en het geluk van de gebruikers van de verlichting te verbeteren? En hoe kunnen we dit doen op een duurzame manier?

Woensdag 23 november
14:30 - 15:00 uur

Functie: Voorzitter stichting Good Light Group
Organisatie: Good Light Group

Jan Denneman is oprichter en bestuursvoorzitter van de Good Light Group en ambassadeur van de Global Lighting Association.
De Good Light Group is een non-profit organisatie (stichting) die het gebruik van goed licht binnenshuis bevordert. Goed licht is natuurlijk daglicht of elektrisch licht met vergelijkbare positieve effecten op de gezondheid en het welzijn van mensen. Goed licht helpt onze circadiane klok te synchroniseren, verbetert de kwaliteit van de nachtrust, de fitheid overdag en het humeur.
Jan Denneman heeft meer dan 45 jaar ervaring op het gebied van licht. Hij was Vice President bij Philips Lighting (nu Signify) in functies op het gebied van innovatie, ontwikkeling, marketing en duurzaamheid.
Stond aan de wieg van verschillende internationale consortia, zoals de Global Lighting Association, Zhaga, de Connected Lighting Alliance en LightingEurope.

Voorzitter Global Lighting Association 2007 – 2017

Voorzitter LightingEurope 2013-2017.

We brengen meer dan 90% van ons leven binnen door, afgeschermd van daglicht. Daar zijn de lichtniveaus meestal goed genoeg zijn om te kunnen zien, maar overdag veel te laag en ’s avonds meestal veel te hoog voor een goede gezondheid. Wat bijna niemand zich realiseert is dat binnen de lichtniveaus vergelijkbaar zijn met de sterkte van daglicht buiten rond de momenten van zonsopgang en zonsondergang. Als je overdag binnen bent, mis je dus de kracht van daglicht als de zon op is. Onze biologische klok raakt daarvan in war en de kwaliteit van onze slaap gaat achteruit, met alle nadelige gevolgen voor inzetbaarheid, gezondheid en geluk.

De elektrische verlichting binnen moet dus het gebrek aan daglicht compenseren. Goed licht is het juiste licht op het juiste moment. Goed licht dat de ogen van de gebruikers bereikt moet overdag zeker vijf keer sterker zijn dan nu binnen het geval is. Minstens 250 MEDI lux verticaal op het oog. En dat kan zeker op een duurzame manier. Door na te denken over de algemene verlichting en daar op een slimme manier persoonlijk goed licht aan toe te voegen. Een waardevolle toepassing van ‘smart lighting’.

Donderdag 24 november

Spreker: Floris Maasen

Floris_Maassen_lichtontwerpers_Architecten_NEXT LEVEL_Evenementenhal Gorinchem

LiFi: draadloze verbinding via licht als radio geen optie is

Floris Maassen, Marketing & Communications Manager voor Trulifi by Signify, vertelt in zijn presentatie over LiFi. LiFi is een innovatieve en draadloze communicatie technologie via licht en verovert haar plaats tussen andere draadloze communicatie technologieën zoals WiFi en 5G.

Donderdag 24 november
11.50 – 12.20 uur

Functie:Marketing & Communications Manager
Organisatie: Trulifi by Signify

Floris Maasen is een marketing en communicatie manager met een track record binnen de high tech industrie van meer dan 20 jaar. Hij werkt voor Signify venture Trulifi waar LiFi (draadloze verbinding via licht) naar de markt gebracht wordt. Floris heeft een voorliefde voor het vertalen van complexe en innovatieve technologie naar concrete oplossingen en proposities.

 

Floris Maassen, Marketing & Communications Manager voor Trulifi by Signify, vertelt in zijn presentatie over LiFi. LiFi is een innovatieve en draadloze communicatie technologie via licht en verovert haar plaats tussen andere draadloze communicatie technologieën zoals WiFi en 5G. In de presentatie zal worden ingegaan op wat LiFi is, innovatie in een markt met gevestigde technologieën en de toegevoegde waarde die LiFi de komende jaren zal brengen.

 

Spreker: Dhr. Roderick Fellman

Roderick_Fellman_lichtontwerpers_Architecten_NEXT LEVEL_Evenementenhal Gorinchem

Licht toekomstgericht en efficiënt sturen met DALI en DALI-2

Wie een intelligente lichtregeling in kantoren, onderwijs- en zorginstellingen wil realiseren, kan niet om DALI heen. Het digitale communicatieprotocol biedt dankzij het individuele adresseren en besturen van afzonderlijke armaturen en verlichtingsgroepen een hoge mate van flexibiliteit.

Donderdag 24 november
12:30 - 13:00 uur

Functie: Account Manager Noord/West-Nederland
Organisatie: Esylux

Tijdens zijn loopbaan bij de elektrotechnische groothandel kwam Roderick in aanmerking met verlichting. Eén van de zaken die hij zich tot doel had gesteld was om de eindklant en installateur te overtuigen van de energie-efficiëntie van LED-verlichting en de voordelen van gezonde verlichting. Hij verdiepte zich dan ook in verlichting en volgde een opleiding. In 2018 werd hij gecertificeerd European Lighting Expert (ELE). In zijn functie als Account Manager Noord/West-Nederland bij ESYLUX kan hij zijn kennis optimaal inzetten en delen bij het toelichten van de biodynamische verlichtingsoplossingen en lichtsturingsmogelijkheden van ESYLUX.

Wie een intelligente lichtregeling in kantoren, onderwijs- en zorginstellingen wil realiseren, kan niet om DALI heen. Het digitale communicatieprotocol biedt dankzij het individuele adresseren en besturen van afzonderlijke armaturen en verlichtingsgroepen een hoge mate van flexibiliteit. Allereerst bespreekt Roderick de lichtregelmogelijkheden met DALI Broadcast voor afzonderlijke ruimtes, waarbij geen adressering nodig is. Hierna komt DALI-2 aan bod. De doorontwikkeling naar DALI-2 biedt de mogelijkheid om apparaten van verschillende fabrikanten nu met elkaar te koppelen. De APC10-aanwezigheidssensor van ESYLUX is voorzien van een geïntegreerde regeleenheid (Application Controller) en ingebouwde spanningsvoorziening en kan ruimte-overkoepelend max. 16 lichtgroepen regelen, zonder complex gebouwautomatiseringssysteem. Dit zorgt voor een verlaging van de plannings- en installatietijd en dus kosten. BMS-aanwezigheidssensoren (Building Management System) dienen daarbij aanvullend als invoerapparaten voor de groepen. Wijzigt een ruimtesituatie in de toekomst? Geen probleem, met behulp van de ESY-app kunnen lichtgroepen flexibel en eenvoudig worden omgeschakeld.

Spreker: Rienk Visser

Rienk_Visser_Lichttrends_ lichtontwerpers_Architecten_NEXT LEVEL_Evenementenhal Gorinchem

Lichtontwerp op basis van normen en perceptie

De norm NEN-EN 12364-1 is een goede basis van het ontwerpen van verlichting van werkplekken en de werkomgeving. Op basis van (gecertificeerde) lichtberekening kan worden bepaald of het ontwerp voldoet aan de hierin opgenomen criteria.

Donderdag 24 november
13.10 - 13.40 uur

Functie: Kernteam indoor
Organisatie: NSVV

Visser kwam na de HTS elektrotechniek, waar vooral de verlichting zijn interesse had gewekt, terecht bij een technisch adviesbureau in Amersfoort. Hier was hij betrokken bij veel grote lichtprojecten in Nederland en kon hij zijn kennis delen in het door hem opgezette lichtatelier. Wat doet licht met kleuren? Welke schakel- en regelmogelijkheden zijn er? Het was allemaal te zien in zijn proefopstellingen. In 2007 en 2009 nam hij als lichtontwerper deel aan Lumineus Amersfoort waar hij onder andere de koepel bij de stad van Cahen in Amersfoort in het licht zette. Na deze lichtmanifestatie werd de koepel permanent verlicht.
Na zijn pensionering is Visser actief lid gebleven van de Nederlandse Stichting voor Verlichtingskunde (NSVV) waar hij onder andere deelneemt aan het Kernteam Indoor. Deze stichting is zowel voor de professional als de consument een kenniscentrum op het gebied van verlichting. ,,Op dit moment ben ik twee artikelen aan het afronden over het gebruik van licht bij de thuiswerkplek waar we nu veel mee te maken hebben. Ook een thuiswerkplek moet namelijk voldoen aan de norm van de Arbowet.”

Normen
De norm NEN-EN 12364-1 is een goede basis van het ontwerpen van verlichting van werkplekken en de werkomgeving. Op basis van (gecertificeerde) lichtberekening kan worden bepaald of het ontwerp voldoet aan de hierin opgenomen criteria.
De eisen die hierin zijn opgenomen betreffen met name verlichtingssterkten zowel in het horizontale als het verticale vlak. Hierbij wordt echter uitgegaan van een lege ruimte en niet hoe de ruimte wordt ervaren door de gebruiker.

Voor ruimten waarvan de inrichting bekend is dient daarom ook rekening te worden gehouden met NEN 3087 met betrekking tot de visuele ergonomie. Hierin zijn o.a. richtlijnen opgenomen voor goede luminantieverhoudingen.

Visuele perceptie
Bij visuele perceptie gaat het tevens om de wijze waarop de gebruiker de omgeving persoonlijk ervaart. Daartoe moet rekening worden gehouden met de wijze waarop visuele prikkels in de hersenen worden verwerkt. Factoren die hierbij een belangrijke rol (kunnen) spelen zijn:
• Soort reflectie
• contrasten
• adaptatie
• schaduwwerking in combinatie met richting
• kleurbeleving
• beïnvloeding van kleuren op hun omgeving.
• beweging
• schittering / brilliance
• nabeelden
• leeftijd

Niet visuele perceptie
Licht levert een belangrijke bijdrage aan de gezondheid en het welbevinden van mensen. Dat is mede het gevolg van de invloed van licht op het functioneren van de biologische klok. Deze regelt het slaap/waakritme en heeft ook invloed op stemming, emoties en concentratie. Ook is gebleken dat verlichting die kan variëren in niveau en kleurtemperatuur een stimulerende werking heeft op concentratie en prestatie

Spreker: Frouck de Boer

Frouck_de_ Boer_Lichttrends_ lichtontwerpers_Architecten_NEXT LEVEL_Evenementenhal Gorinchem

De waarde van licht en verlichting in een inclusieve wereld

Nederland telt naar schatting 330.000 slechtziende en blinde mensen. In 2040 is een kwart van de Nederlandse bevolking 65+ en is het aantal mensen met een visuele beperking verdubbeld. Bovendien verandert Nederland van een verzorgingsstaat naar een maatschappij waarin zo lang mogelijk zelfstandig thuis wonen, eigen regie en participatie voorop staat. Door de vergrijzing ontstaat een heel ander straatbeeld in de toekomst! Dit vraagt ook veel van de fysieke en openbare ruimte. De publieke ruimte is van oudsher niet ontworpen en ingericht vanuit bovenstaand beschreven perspectief.

Donderdag 24 november
15.50 - 16.20 uur

Functie: Senior adviseur Toegankelijkheid
Organisatie: Koninklijke Visio

Frouck de Boer is Senior adviseur Toegankelijkheid bij Koninklijke Visio, expertisecentrum voor slechtziende en blinde mensen. Visio Zicht op Toegankelijkheid (VZoT) is een onderdeel van Koninklijke Visio en richt zich op fysieke toegankelijkheid van binnen- en buitenruimte en is betrokken bij diverse onderzoeken en advieswerkzaamheden zowel in de openbare ruimte als bij (nieuwe)gebouwen.

Nederland telt naar schatting 330.000 slechtziende en blinde mensen. In 2040 is een kwart van de Nederlandse bevolking 65+ en is het aantal mensen met een visuele beperking verdubbeld. Bovendien verandert Nederland van een verzorgingsstaat naar een maatschappij waarin zo lang mogelijk zelfstandig thuis wonen, eigen regie en participatie voorop staat. Door de vergrijzing ontstaat een heel ander straatbeeld in de toekomst! Dit vraagt ook veel van de fysieke en openbare ruimte. De publieke ruimte is van oudsher niet ontworpen en ingericht vanuit bovenstaand beschreven perspectief.
Daarom gaan wij uit van het uitgangspunt ‘Design for all’ , ontwerpen en bouwen voor een inclusieve samenleving, waarin eenieder mee kan doen. Optimale toegankelijkheid wordt gerealiseerd door de juiste samenhang tussen een aantal onderdelen, zoals kleur en contrast, reflecties, materiaalgebruik, inrichting, routing, bewegwijzering, èn wat absoluut meer aandacht behoeft, licht en verlichting.
Welke invloed heeft licht en verlichting op het verminderd visueel functioneren? Niet alleen bij mensen met een visuele beperking, maar ook bij senioren die door ouderdom minder goed gaan zien en meer hinder krijgen van licht. Ook andere subgroepen, zoals mensen die prikkelgevoeliger zijn of mensen met een niet aangeboren hersenletsel kunnen meer last hebben van licht. Goede verlichting kan zorgen voor een veilig, bruikbaar, comfortabel, toegankelijk en toekomstgericht gebouw, terwijl te heldere of open armaturen, ramen zonder raamwering of te donkere gangen zorgen voor onrust, verblinding, negatief welbevinden of verminderde prestaties.
Waar houd je rekening mee als je een ontwerp maakt? Frouck neemt je hierbij mee in de wereld van visuele toegankelijkheid en verlichting.

Naam spreker

Add Your Heading Text Here

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Functie:
Organisatie:

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.