Het Educatorium van de Universiteit van Utrecht
ETAP Lighting International

Het Educatorium van de Universiteit van Utrecht

De kunst van renoveren

Deel:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Hoe kunnen we architecturaal erfgoed bewaren en tegelijk aanpassen aan de led normen van vandaag? Dat was de uitdaging bij de renovatie van de verlichting in het Educatorium van de Universiteit Utrecht, ontworpen door Rem Koolhaas van het Architectenbureau OMA. Het gebouw dateert uit 1995, en herbergt onder andere 2 collegezalen en 3 tentamenzalen. Vanaf 2020 werd de verlichting in het Educatorium vernieuwd om aan de hedendaagse eisen te voldoen. Om een optimale leeromgeving te creëren, eist de universiteit een verlichtingssterkte van 750 lux in alle tentamenzalen en collegezalen.
Door gebruik te maken van verschillende ETAP-reeksen, konden we niet alleen voldoen aan de verlichtingseisen, maar ook het unieke ontwerp van de verschillende ruimten benadrukken.

• In de tentamenzaal ‘Gamma’ moesten het plafond en de door de architect ontworpen armaturen worden bewaard om de unieke sfeer te behouden. Daarom werd gekozen voor het refurbishen van de originele armaturen. De oorspronkelijke fluorescentiebuizen werden vervangen door op maat gemaakte led modules, waarbij de armatuurbehuizing en het plafond intact bleven.
• In de collegezaal ‘Megaron’ worden Ley architecturale verlichtingslijnen toegepast. De armaturen met Shielded-Lens-optiek worden opgehangen tussen de plafondbalken. Dankzij de zwarte behuizing is alleen het licht zichtbaar in het zwarte plafond.
• Tentamenzaal ‘Bèta’ wordt verlicht met armaturen van de U3-serie. Doordat ook hier gebruik wordt gemaakt van de Shielded-Lens-optiek, gaat het licht discreet op in het plafond en ontstaat een lichte ruimte met een rustgevende atmosfeer.

Om niet alleen een aangename maar ook een veilige leeromgeving te garanderen, worden in het hele gebouw K9-signaleringsarmaturen geïnstalleerd. Met zijn minimalistische ontwerp past K9 perfect in al de verschillende ruimtes. De noodverlichting is aangesloten op een draadloos ESM-systeem, zodat men op elk moment de status van de noodarmaturen kan monitoren.

Contactinformatie

Stuur ons een bericht