Licht in transitie: de weg naar synergie

Voeg je koptekst hier toe

Actueler dan ooit. De energiecrisis heeft de maatschappelijke discussie over licht in de stad aangezwengeld. De vraag die Ellen de Vries en Philip Ross op Future Lighting gaan beantwoorden is: Hoe kunnen we met minder licht meer bereiken? Ze hebben daar een pikdonkere zaal voor nodig, want ze vertellen hun verhaal aan de hand van een live uitgevoerd experiment.

Ellen de Vries is lichtontwerper en de vrouw achter onafhankelijk lichtontwerp- en -adviesbureau Het Lux Lab in Eindhoven. De Vries heeft een sterke visie op verlichting van de openbare buitenruimte. Die moet in haar ogen vooral duurzaam zijn, en dus ook het welzijn en welbevinden van de mensen bevorderen.

“Momenteel wordt bij verlichting voornamelijk de visuele component van licht voor de mens beoordeeld, gecategoriseerd naar applicaties in de buitenruimte”, aldus Ellen de Vries. “Maar dit blikveld lijkt te beperkt om antwoorden te vinden op de vragen die nu en in de toekomst spelen. Tijdens de presentatie ontrafelen we het bredere palet aan perspectieven en onderzoeken de betekenis ervan voor het ontwerp van stedelijke verlichting.”

Smart Lighting

Dr. ir. Philip Ross heeft een gecombineerde achtergrond als industrieel ontwerper, onderzoeker en kunstenaar. Zijn Eindhovense bureau Studio Philip Ross richt zich op het ontwerp van intelligente verlichting. Daarbij spelen sociale en ecologische implicaties van licht een hoofdrol, zonder technische en economische aspecten uit het oog te verliezen.

Ross zegt over zijn presentatie: “De elektrische verlichting binnen moet dus het gebrek aan daglicht compenseren. Goed licht is het juiste licht op het juiste moment. Goed licht dat de ogen van de gebruikers bereikt moet overdag zeker vijf keer sterker zijn dan nu binnen het geval is. Minstens 250 MEDI lux verticaal op het oog. En dat kan zeker op een duurzame manier. Door na te denken over de algemene verlichting en daar op een slimme manier persoonlijk goed licht aan toe te voegen. Een waardevolle toepassing van ‘smart lighting’.”

Future Lighting is voor de lichtprofessional. NSVV heeft een pakket van twintig kennissessies samengesteld, daarnaast presenteren 35 exposanten hun allernieuwste innovaties. Future Lighting wordt woensdag 23 en donderdag 24 november gehouden in Evenentenhal Gorinchem. Bestel op deze site je ticket.