Jan Denneman

[Video] Goed licht is missing link tussen energiebesparing en gezondheid gebruikers

Slechts tien procent van de gebouwen waarin we vertoeven is uitgerust met goed licht. Geen wonder dat we slaapproblemen hebben, een tekort aan energie en bij tijd en wijle depressief zijn. Het heeft alles te maken met onze biologische klok die per dag al gauw tien tot twintig minuten achterloopt. En dat kan verholpen worden als de lichtindustrie daar meer oog voor zou hebben. Dit vertelde Jan Denneman van de Good Light Group op de eerste editie van het licht event Future Lighting in november 2022.

Analyse

Volgens Denneman is er veel wetenschappelijke literatuur over het effect van licht op het menselijk welbevinden. Deze kennis blijft helaas beperkt tot deze wetenschappelijke kring. Om stappen te kunnen zetten moet we vier aspecten begrijpen, vertelt Denneman. Er is al honderd miljoen jaar leven op aarde dat is gevormd door de energie van de zon met een cyclus van 24 uur. Hierdoor zijn circadiane processen ontstaan, waarvan het slaap / waak ritme het belangrijkste is, essentieel om gezond te blijven.  

Het tweede aspect is de biologische klok met 20 duizend klokcellen die als hoofdklok het hele lichaam aansturen. Iedere cel heeft een klokmechanisme. De cellen moeten door de hoofdklok dagelijk op tijd worden gezet, anders loop je na vijf werkdagen anderhalf uur achter. Die hoofdklok wordt gesynchroniseerd door de daglicht corrector die in ons oog zit. De bolletjes in je oog sturen signalen naar je biologische klok. Die daglicht corrector heeft veel meer licht nodig dan er in gebouwen aanwezig is.

Het vierde aspect dat Denneman noemt is dat we sinds de industriële revolutie de dag grotendeels doorbrengen op schemerniveau. Hierdoor gaan processen per dag al gauw vijftien tot twintig minuten achterlopen. De gevolgen laten zich volgens Denneman raden: slechte slaap, gebrek aan energie en depressieve gevoelens.

TEKST LOOPT ONDER VIDEO DOOR

Oplossing

Volgens Denneman zijn er oplossingen om je biologische klok op tijd te laten lopen. Ga zoveel mogelijk naar buiten, vooral in de morgen. Ga dicht bij het raam zitten. Het liefst binnen een meter. Is de afstand groter, dan neemt het effect van het licht kwadratisch af. Als dat niet kan boots binnenshuis daglicht na. Concreet betekent dit minimaal 500 lux.

Volgens Denneman kent goed licht vier asecten: het moet attractief, dynamisch, persoonlijk en optimaal zijn. Volgens de chairman van de Good Light Group laat de lichtindustrie daar steken vallen. “Ik zie nooit mensen met een luxmeter rondlopen”, onderbouwt hij zijn stelling.

Denneman constateert dat dit komt doordat eigenaren bij het ontwikkelen van gebouwen vooral focus hebben op luchtkwaliteit, akoestiek, natuur en persoonlijke controle. Er wordt niet gesproken over licht. Dit wordt gezien als een kostenfactor, terwijl het het belangrijkste aspect is voor gezondheid. Slechts tien procent van de gebouwen is uitgerust met goed licht, terwijl negentig procent van de mensen een binnenbaan heeft.