Esylux compact

Esylux presenteert ruimteoverkoepelende lichtsturing van max. 16 groepen

Met de APC10-aanwezigheidssensoren van de serie COMPACT biedt ESYLUX intelligente automatiseringsoplossingen voor de verder ontwikkelde industrie-standaard DALI-2. Zij hebben een geïntegreerde regeleenheid en een ingebouwde spanningsvoorziening en regelen tot maximaal 16 lichtgroepen. Aangevuld met BMS-aanwezigheidssensoren als invoerapparaten ontstaat zo een zelfvoor-zienende, decentrale en ruimteoverkoepelende lichtsturing. Functies zoals het eenvoudig omschakelen van groepen bij wisselend ruimtegebruik bieden veel flexibiliteit, impulsgeveringangen maken het gebruik van conventionele 230V-schakelaars mogelijk. 

DALI-2 heeft zich door de fabrikantonafhankelijke interoperabiliteit van apparaten definitief als toekomstbestendige industriestandaard voor lichtsturing bewezen. Het digitale communicatieprotocol biedt dankzij het individuele adresseren en besturen van afzonderlijke armaturen en verlichtingsgroepen ongeëvenaarde flexibiliteit. Een intelligente, decentrale en ruimteoverkoepelende automatisering van een DALI-2-installatie – geheel zonder gebouwbeheersysteem – is met de APC10-aanwezigheids-sensoren nu eenvoudig te realiseren.

Geïntegreerde Application Controller

De APC10-aanwezigheidssensoren reduceren allereerst door een geïntegreerde DALI-2 regeleenheid (APC = Application Controller) en een ingebouwde busspannings-voorziening (250 mA) de plannings- en installatietijd en daarmee kosten. Tegelijkertijd maken zij een individuele aanwezigheids- en daglichtafhankelijke constante lichtregeling tot 16 lichtgroepen mogelijk. BMS-aanwezigheidssensoren (BMS = Building Management System) van ESYLUX dienen daarbij aanvullend als invoerapparaten voor de groepen. Het verlichtingssysteem kan bovendien eenvoudig worden aangepast aan individuele en complexe ruimtelijke situaties.
Esylux APC schema

Automatische groepenomschakeling en oriëntatieverlichting

De installatie kan bovendien gemakkelijk aan individuele en complexe ruimtesituaties worden aangepast. Een voorbeeld is de flexibele groepenomschakeling bij veranderd ruimtegebruik. In kantoorruimtes met scheidingswanden bijvoorbeeld activeert de APC10-aanwezigheidssensor bij het openen en sluiten van een wand telkens een verschillend groepenscenario met dezelfde armaturen. Op deze wijze blijven op elke werkplek optimale lichtomstandigheden behouden ondanks een veranderd ruimtegebruik. In totaal tot max. 16 scènes, een individueel configureerbare afterglow-functie en oriëntatie-verlichting zorgen voor extra flexibiliteit.  

Configuratie via bidirectionele Bluetooth-interface

Een DALI-2-installatie met APC10-aanwezigheidssensoren is eenvoudig met de fabrieksinstellingen in broadcast-modus te starten. Door de geïntegreerde, bidirectionele Bluetooth-interface van de melders vindt vervolgens een eenvoudige configuratie direct via de ESY-app en smartphone plaats. Ook de aangemaakte groepen zijn door de fabrieksinstellingen direct gereed voor gebruik. De bidirectionele werking maakt het mogelijk de apparaten uit te lezen, de ESY-app zorgt ervoor dat de geconfigureerde projecten b.v. als PDF-rapport gedocumenteerd en beheerd kunnen worden.

De APC10-aanwezigheidssensoren zijn verkrijgbaar met een detectiebereik van in totaal resp. 8, 24 of 32 m in diameter en beschikken over 4 impulsgever-ingangen voor het handmatig oversturen via conventionele schakelaars. Reeds geïnstalleerde schakelaars kunnen dan ook indien gewenst eenvoudig verder gebruikt worden. Door handmatig te dimmen kan de gebruiker gelijktijdig de helderheidsreferentiewaarde van de lichtregeling aanpassen. Een geïntegreerd 16A-relais maakt het daarnaast mogelijk een HVAC-systeem of aanvullende verlichting te schakelen. Voor het monteren in systeemplafonds is een gatmaat van Ø68 mm benodigd.

https://www.esylux.nl/innovaties/lichtregeling-met-dali-2