[Video] DALI-2 maakt leven van installateur makkelijker

Investeerder, eindgebruiker en installateur varen wel bij DALI-2. DALI staat voor Digital Addressable Lighting interface. DALI is een communicatieprotocol voor verlichting. Het DALI-protocol wordt gebruikt voor communicatie tussen sensoren, schakelaars, dimmers en LED-drivers. Volgens Roderick Fellman zijn de mogelijkheden met DALI voor lichtoplossingen nagenoeg onbeperkt.

Fellman werkt bij Esylux Nederland en is sinds 2018 European Lighting Expert. Op het licht event Future Lighting sprak hij over ‘Licht toekomstgericht en efficiënt sturen’.

Voordelen

Wat zijn de voordelen van DALI-2? Fellman kan daar heel kort over zijn. Die zijn er in overvloed. “Voor de vastgoedeigenaar is het belangrijk dat zijn investeringen op termijn duurzaam en toekomstbestendig blijken te zijn. Met DALI blijft zijn vastgoed aantrekkelijk. Voor de eindgebruiker betekent DALI-2 dat hij bespaart op zijn energieverbruik, verder biedt het comfort en is er sprake van lage bedrijfskosten.”

“De installateur op zijn beurt wil meters kunnen maken zonder afhankelijk te zijn van een DALI-expert. De installatietijden zijn korter, er is minder kennis nodig, meerwerk is makkelijker realiseerbaar en bovendien zijn de marges beter.”

In zijn presentatie laat Fellman zien dat de configuratie van ruimtes op bijvoorbeeld een school aangepast kunnen worden zonder dat het nodig is nieuwe kabels te trekken voor de lichtinstallatie.