Sprekers Future Lighting 2022

Het programma van Future Lighting bestaat uit een serie keynotes, masterclasses én kennissessies door top-notch sprekers uit binnen- en buitenland. De onderwerpen zijn geclustered in vier thema’s: Licht & Architectuur, Licht & Gezondheid, Licht & Kwaliteit en Wetenschap & Onderzoek. 

Woensdag 23 november

Spreker: Wout van Bommel

Wout van Bommel

Back to the future

In het verre verleden hielpen gas- en elektrische booglampen, en later ook gloei-en gasontladingslampen, de mensen om zich aan te passen aan steeds weer nieuwe leefomstandigheden. De huidige ledlampen beperken zich niet tot licht geven alleen. 

Woensdag 23 november
12:45 - 13:30 uur

Professor Ir. Wout van Bommel is één van ’s werelds meest vooraanstaande experts op het gebied van verlichting.

Prof. Ir. Wout van Bommel: voormalig president International Lighting Commission CIE, voormalig voorzitter Stichting Onderzoek Licht en Gezondheid (SOLG), voormalig voorzitter  NEN verlichtingscommissie, auteur boek “Road Lighting (Springer 2015) en Interior Lighting (2019), ruim 35 jaar werkzaam geweest bij Philips Lighting, nu onafhankelijk lichtconsultant, sinds 2004 hoogleraar Fudan Universiteit Shanghai.

In het verre verleden hielpen gas- en elektrische booglampen, en later ook gloei-en gasontladingslampen, de mensen om zich aan te passen aan steeds weer nieuwe leefomstandigheden. De huidige ledlampen beperken zich niet tot licht geven alleen. Licht kan nu ook gebruikt worden voor datacommunicatie en zelfs als sensor om objecten te detecteren. Zijn er nog andere futuristische lichttoepassingen mogelijk? In deze voordracht zullen we na het verleden en heden beschreven te hebben dromen over de toekomst.

Spreker: Ellen de Vries & Philip Ross

Ellen&Philip_Lichttrends_ lichtontwerpers_Architecten_NEXT LEVEL_Evenementenhal Gorinchem

Licht in transitie: de weg naar synergie

De energiecrisis heeft de maatschappelijke discussie over licht in de stad aangezwengeld. Maar ook vanuit andere perspectieven op licht, zoals het ecologische, gezondheids- en sociaal-culturele perspectief, wordt de status quo steeds meer ter discussie gesteld. Stedelijke verlichting staat voor een transitie: “Hoe kunnen we met minder licht meer bereiken?”

Woensdag 23 november
13.35 - 14.15 uur

Ellen de vries

Functie: Onafhankelijk lichtadviseur
Organisatie: eigenaar Het Lux Lab

Ellen de Vries is lichtontwerper en de vrouw achter onafhankelijk lichtontwerp- en -adviesbureau Het Lux Lab in Eindhoven. Daarnaast is zij voorzitter van de expertgroep lichthinder NSVV en lid adviescommissie BioClock Consortium. De Vries heeft een sterke visie op verlichting van de openbare buitenruimte. Die moet in haar ogen vooral duurzaam zijn, en dus ook het welzijn en welbevinden van de mensen bevorderen. Die visie en voorkeur voor immersive technology is terug te zien in de nieuwe smartcityverlichting van de Eindhovense binnenstad waarin ze verlichting koppelt aan het leven in de stad. De Vries is gespecialiseerd in de omgevingsimpact van licht, de menselijke waarneming daarvan en het verband met gezondheid en welbevinden. Empathic lighting of, in het Nederlands, Ademend licht zijn de termen die ze daarvoor gemunt heeft. Zie www.hetluxlab.nl voor projecten en meer informatie.

Philip Ross

Functie: Onafhankelijk lichtadviseur
Organisatie: eigenaar Studio Philip Ross

Dr. ir. Philip Ross heeft een gecombineerde achtergrond als industrieel ontwerper, onderzoeker en kunstenaar. Zijn Eindhovense bureau Studio Philip Ross richt zich op het ontwerp van intelligente verlichting. Daarbij spelen sociale en ecologische implicaties van licht een hoofdrol, zonder technische en economische aspecten uit het oog te verliezen. 

Ross werkt voor opdrachtgevers uit de industrie, de overheid, de kunst- en de academische wereld in binnen- en buitenland. Naast het doen van reguliere projecten ontwikkelt Ross tools en technieken die algemeen toepasbaar zijn in lichtprojecten, zoals voor burgerparticipatie en ontwerpen voor ecologie. Ook publiceert hij over licht in wetenschappelijke- en vakliteratuur en geeft regelmatig lezingen. Zie www.studiophilipross.nl voor projecten en meer informatie.

De energiecrisis heeft de maatschappelijke discussie over licht in de stad aangezwengeld. Maar ook vanuit andere perspectieven op licht, zoals het ecologische, gezondheids- en sociaal-culturele perspectief, wordt de status quo steeds meer ter discussie gesteld. Stedelijke verlichting staat voor een transitie: “Hoe kunnen we met minder licht meer bereiken?”

Momenteel wordt bij verlichting voornamelijk de visuele component van licht voor de mens beoordeeld, gecategoriseerd naar applicaties in de buitenruimte. Maar dit blikveld lijkt te beperkt om antwoorden te vinden op de vragen die nu en in de toekomst spelen. Ellen de Vries en Philip Ross ontrafelen het bredere palet aan perspectieven en onderzoeken de betekenis ervan voor het ontwerp van stedelijke verlichting.

In deze keynote laten ze het publiek de uitwerking van verschillende perspectieven op stedelijk licht zelf ervaren via licht. Dit biedt een opening tot een creatief gesprek over licht, waarbij we samen zoeken naar een nieuwe synergie tussen perspectieven om te komen tot duurzaam en socialer licht in de toekomst.

Spreker: Jan Denneman

Jan Denneman

Goed licht: de missing link tussen energiebesparing en gezondheid van de gebruikers

De wetenschap is er heel duidelijk over: goed licht is net zo belangrijk voor onze gezondheid als goede voeding en goed bewegen. Hoe kunnen we goed licht in binnenruimtes realiseren om zo de gezondheid en het geluk van de gebruikers van de verlichting te verbeteren? En hoe kunnen we dit doen op een duurzame manier?

Woensdag 23 november
14.20 - 14.50 uur

Functie: Voorzitter stichting Good Light Group
Organisatie: Good Light Group

Jan Denneman is oprichter en bestuursvoorzitter van de Good Light Group en ambassadeur van de Global Lighting Association.
De Good Light Group is een non-profit organisatie (stichting) die het gebruik van goed licht binnenshuis bevordert. Goed licht is natuurlijk daglicht of elektrisch licht met vergelijkbare positieve effecten op de gezondheid en het welzijn van mensen. Goed licht helpt onze circadiane klok te synchroniseren, verbetert de kwaliteit van de nachtrust, de fitheid overdag en het humeur.
Jan Denneman heeft meer dan 45 jaar ervaring op het gebied van licht. Hij was Vice President bij Philips Lighting (nu Signify) in functies op het gebied van innovatie, ontwikkeling, marketing en duurzaamheid.
Stond aan de wieg van verschillende internationale consortia, zoals de Global Lighting Association, Zhaga, de Connected Lighting Alliance en LightingEurope.

Voorzitter Global Lighting Association 2007 – 2017

Voorzitter LightingEurope 2013-2017.

We brengen meer dan 90% van ons leven binnen door, afgeschermd van daglicht. Daar zijn de lichtniveaus meestal goed genoeg zijn om te kunnen zien, maar overdag veel te laag en ’s avonds meestal veel te hoog voor een goede gezondheid. Wat bijna niemand zich realiseert is dat binnen de lichtniveaus vergelijkbaar zijn met de sterkte van daglicht buiten rond de momenten van zonsopgang en zonsondergang. Als je overdag binnen bent, mis je dus de kracht van daglicht als de zon op is. Onze biologische klok raakt daarvan in war en de kwaliteit van onze slaap gaat achteruit, met alle nadelige gevolgen voor inzetbaarheid, gezondheid en geluk.

De elektrische verlichting binnen moet dus het gebrek aan daglicht compenseren. Goed licht is het juiste licht op het juiste moment. Goed licht dat de ogen van de gebruikers bereikt moet overdag zeker vijf keer sterker zijn dan nu binnen het geval is. Minstens 250 MEDI lux verticaal op het oog. En dat kan zeker op een duurzame manier. Door na te denken over de algemene verlichting en daar op een slimme manier persoonlijk goed licht aan toe te voegen. Een waardevolle toepassing van ‘smart lighting’.

Spreker: Kees Teunissen

Kees Teunissen

International Commission on Illumination (CIE): Lighting the Future Together

Licht stelt ons in staat de wereld te zien en daardoor beter waar te nemen en te begrijpen. De CIE verzamelt en genereert fundamentele kennis op het gebied van optische straling, licht- en beeldtechnologie. De presentatie geeft een overzicht hoe de CIE is georganiseerd, welke onderwerpen aan bod komen en het belang (voor u) van het wereldwijde CIE-netwerk.

Woensdag 23 november
15.00 - 15.30 uur

Prof. Dr. Ing. Kees Teunissen is een senior onderzoeker bij Signify (voorheen Philips Lighting) in Eindhoven en gasthoogleraar aan de Southeast University in Nanjing, China. Sinds 1987 is hij werkzaam op het gebied van de psychofysica, waarbij relaties worden gelegd tussen zichtbare effecten (perceptie) en meetbare (fysische) grootheden. Hierbij heeft hij een belangrijke bijdrage geleverd aan vele display-gerelateerde IEC standaarden. Hij houdt zich sinds 2013 voornamelijk bezig met onderzoek naar de kwaliteit van licht, met name op het gebied van kleur-weergave en -specificatie. Daarnaast is hij bestuurslid bij de NSVV, voorzitter van het Nederlandse CIE comité, en Vicepresident bij de CIE.

We leven in een wereld die baadt in licht. Licht stelt ons in staat de wereld te zien en daardoor beter waar te nemen en te begrijpen. De CIE verzamelt en genereert fundamentele kennis op het gebied van optische straling, licht- en beeldtechnologie en vertaalt deze kennis naar specifieke applicatiegebieden. De kennis wordt verspreid door middel van internationale normen, technische rapporten, technische notities, en standpuntbepalingen. De presentatie geeft een overzicht hoe de CIE is georganiseerd, welke onderwerpen aan bod komen en het belang (voor u) van het wereldwijde CIE-netwerk.

Spreker: Kees Teunissen

Kees Teunissen

International Commission on Illumination (CIE): Lighting the Future Together

We leven in een wereld die baadt in licht. Licht stelt ons in staat de wereld te zien en daardoor beter waar te nemen en te begrijpen. Bij de CIE gaat het om inzicht in optische straling, licht- en beeldtechnologie en om een ​​brug te slaan tussen onderzoek en toepassing.

Woensdag 23 november
15.00 - 15.30 uur

Prof. Dr. Ing. Kees Teunissen is een senior onderzoeker bij Signify (voorheen Philips Lighting) in Eindhoven en gasthoogleraar aan de Southeast University in Nanjing, China. Sinds 1987 is hij werkzaam op het gebied van de psychofysica, waarbij relaties worden gelegd tussen zichtbare effecten (perceptie) en meetbare (fysische) grootheden. Hierbij heeft hij een belangrijke bijdrage geleverd aan vele display-gerelateerde IEC standaarden. Hij houdt zich sinds 2013 voornamelijk bezig met onderzoek naar de kwaliteit van licht, met name op het gebied van kleur-weergave en -specificatie. Daarnaast is hij bestuurslid bij de NSVV, voorzitter van het Nederlandse CIE comité, en Vicepresident bij de CIE.

We leven in een wereld die baadt in licht. Licht stelt ons in staat de wereld te zien en daardoor beter waar te nemen en te begrijpen. De CIE verzamelt en genereert fundamentele kennis op het gebied van optische straling, licht- en beeldtechnologie en vertaalt deze kennis naar specifieke applicatiegebieden. De kennis wordt verspreid door middel van internationale normen, technische rapporten, technische notities, en standpuntbepalingen. De presentatie geeft een overzicht hoe de CIE is georganiseerd, welke onderwerpen aan bod komen en het belang (voor u) van het wereldwijde CIE-netwerk.

Spreker: Juliette van Putten

XXXXXXX

xxxxxxxxxxx

Woensdag 23 november
15.00 - 15.30 uur

Functie: Voorzitter stichting Good Light Group
Organisatie: Good Light Group

Jan Denneman is oprichter en bestuursvoorzitter van de Good Light Group en ambassadeur van de Global Lighting Association.
De Good Light Group is een non-profit organisatie (stichting) die het gebruik van goed licht binnenshuis bevordert. Goed licht is natuurlijk daglicht of elektrisch licht met vergelijkbare positieve effecten op de gezondheid en het welzijn van mensen. Goed licht helpt onze circadiane klok te synchroniseren, verbetert de kwaliteit van de nachtrust, de fitheid overdag en het humeur.
Jan Denneman heeft meer dan 45 jaar ervaring op het gebied van licht. Hij was Vice President bij Philips Lighting (nu Signify) in functies op het gebied van innovatie, ontwikkeling, marketing en duurzaamheid.
Stond aan de wieg van verschillende internationale consortia, zoals de Global Lighting Association, Zhaga, de Connected Lighting Alliance en LightingEurope.

Voorzitter Global Lighting Association 2007 – 2017

Voorzitter LightingEurope 2013-2017.

We brengen meer dan 90% van ons leven binnen door, afgeschermd van daglicht. Daar zijn de lichtniveaus meestal goed genoeg zijn om te kunnen zien, maar overdag veel te laag en ’s avonds meestal veel te hoog voor een goede gezondheid. Wat bijna niemand zich realiseert is dat binnen de lichtniveaus vergelijkbaar zijn met de sterkte van daglicht buiten rond de momenten van zonsopgang en zonsondergang. Als je overdag binnen bent, mis je dus de kracht van daglicht als de zon op is. Onze biologische klok raakt daarvan in war en de kwaliteit van onze slaap gaat achteruit, met alle nadelige gevolgen voor inzetbaarheid, gezondheid en geluk.

De elektrische verlichting binnen moet dus het gebrek aan daglicht compenseren. Goed licht is het juiste licht op het juiste moment. Goed licht dat de ogen van de gebruikers bereikt moet overdag zeker vijf keer sterker zijn dan nu binnen het geval is. Minstens 250 MEDI lux verticaal op het oog. En dat kan zeker op een duurzame manier. Door na te denken over de algemene verlichting en daar op een slimme manier persoonlijk goed licht aan toe te voegen. Een waardevolle toepassing van ‘smart lighting’.

Spreker: Catherine Lootens

Cathrine Lootens

EPR, SLR + ROHS uitfasering

Overzicht wijzigingen RoHS-richtlijn.

Woensdag 23 november
15.40 - 16.10 uur

Catherine Lootens

‘Catherine Lootens maakt sinds eind 2004 deel uit van de onderzoeksgroep ‘Laboratorium voor Lichttechnologie’ van KU Leuven – Gent. Zij is steeds actief geweest binnen Groen Licht Vlaanderen; eerst als projectmedewerker, later als coördinator en sinds 2017 als cluster manager. Sinds die datum maakt zij ook deel uit van het bestuursorgaan van Groen Licht Vlaanderen vzw.’

Overzicht wijzigingen RoHS-richtlijn.

Het gebruik van kwik in verlichtingsproducten wordt verboden door de RoHS-richtlijn. De richtlijn bevatte tot op heden vrijstellingen voor T5  en T8 fluorescentielampen, compact fluorescentielampen met steeklampvoeten (CFLni), HPD-lampen en lampen voor speciale doeleinden (bijv. UV-C lampen). Deze vrijstellingen, zoals gedefinieerd in bijlage III van de EU-richtlijn, zijn in februari 2022 aangepast. De gevolgen hiervan zijn als volgt:

  • Een verbod op alle T5 en T8 fluorescentielampen vanaf 24 augustus 2023
  • Een verbod op alle CFLni-lampen vanaf 24 februari 2023
  • Een verlenging van de vrijstelling voor Hogedruk ontladingslampen-lampen van 3 tot 5 jaar
  • Een verlenging van de vrijstelling voor lampen voor speciale doeleinden van 3 tot 5 jaar (o.a. UV-C lampen)

In tegenstelling tot de SLR-verordening betekenen de wijzigingen in de RoHS-richtlijn nu het einde voor alle T5/T8 fluorescentielampen en compact fluorescentielampen met steeklampvoeten binnen de algemene verlichting. Dit zal een aanzienlijke impact hebben op afnemers die deze producten momenteel gebruiken. Het zal echter nog steeds mogelijk zijn opgeslagen bestaande voorraad te verkopen en gebruiken.

Spreker: Casper Vulling

Casper Vulling

Het licht dat beschermt, en hoe slimme systemen daarbij helpen

Het verlichtingssysteem in een gebouw is een perfecte basis voor een smart building. Dat begint natuurlijk met dynamische lichtsturing. De informatie die sensoren verzamelen kan daarnaast ingezet worden om andere systemen aan te sturen.

Woensdag 23 november
16.20 - 16.50 uur

Casper Vulling

Casper Vulling is directeur en eigenaar van Koopman Interlight. Al ruim 15 jaar houdt hij zich samen met een wereldwijd kennisnetwerk bezig met de ontwikkeling van innovatieve lichtoplossingen.

Het verlichtingssysteem in een gebouw is een perfecte basis voor een smart building. Dat begint natuurlijk met dynamische lichtsturing. De informatie die sensoren verzamelen kan daarnaast ingezet worden om andere systemen aan te sturen. Maar het wordt pas écht interessant als de verlichting zelf ook een bijdrage levert aan een gezond binnenklimaat. Wat als bacteriën en virussen binnen het zichtbare spectrum van de verlichting – we hebben het dus niet over schadelijke Uv-straling! – bestreden kunnen worden?

Spreker: Rienk Visser

Lichtopwekking in de natuur

xxxxxxxxxxx

Woensdag 23 november
17.00 - 17.30 uur

Rienk Visser

Functie: xxxx
Organisatie: xxxx 

Voldoende contrast tussen wegdek en wegmarkeringen is essentieel voor een veilige en comfortabele rijervaring in tunnels. Dit vraagt om een uitgebreid en beproefd (image based) contrast(drempel)model.

Spreker: Rienk Visser

Rienk_Visser_Lichttrends_ lichtontwerpers_Architecten_NEXT LEVEL_Evenementenhal Gorinchem

Lichtopwekking in de natuur; wat hebben we ervan geleerd en wat kunnen we er nog meer van leren?

Als sinds enige miljoenen jaren gebruiken mensen temperatuurstralers voor verlichting gebruikt in de vorm van open vuur.

Woensdag 23 november
17.00 - 17.30 uur

Functie: Rienk Visser, Lichtontwerper
Organisatie: NSVV

Visser kwam na de HTS elektrotechniek, waar vooral de verlichting zijn interesse had gewekt, terecht bij een technisch adviesbureau in Amersfoort. Hier was hij betrokken bij veel grote lichtprojecten in Nederland en kon hij zijn kennis delen in het door hem opgezette lichtatelier. Wat doet licht met kleuren? Welke schakel- en regelmogelijkheden zijn er? Het was allemaal te zien in zijn proefopstellingen. In 2007 en 2009 nam hij als lichtontwerper deel aan Lumineus Amersfoort waar hij onder andere de koepel bij de stad van Cahen in Amersfoort in het licht zette. Na deze lichtmanifestatie werd de koepel permanent verlicht.
Na zijn pensionering is Visser actief lid gebleven van de Nederlandse Stichting voor Verlichtingskunde (NSVV) waar hij onder andere deelneemt aan het Kernteam Indoor. Deze stichting is zowel voor de professional als de consument een kenniscentrum op het gebied van verlichting. ,,Op dit moment ben ik twee artikelen aan het afronden over het gebruik van licht bij de thuiswerkplek waar we nu veel mee te maken hebben. Ook een thuiswerkplek moet namelijk voldoen aan de norm van de Arbowet.”

Als sinds enige miljoenen jaren gebruiken mensen temperatuurstralers voor verlichting gebruikt in de vorm van open vuur. Daarna volgden fakkels, vetlampen, olielampen, kaarsen, petroleumlampen, gaslampen en uiteindelijk gloei- en halogeenlampen. Daarna zijn diverse andere lichtbronnen ontwikkeld, zoals gasontladingslampen, leds en oleds. In de natuur komen ook lichtbronnen voor, die het licht opwekken op verschillende manieren.

Spreker: Mark Laponder

Mark Laponder

“De NSVV Gedragscode Lichtberekeningen…. Hoe heurt ’t eigenlijk?”

“Appels en peren vergelijken…..”, een begrip wat maar al te vaak aan de orde is, zo ook bij het beoordelen van lichtberekeningen!
“Kaf van het koren scheiden……” wat is er nodig om tot een representatieve beeldvorming te komen bij het beoordelen van lichtberekeningen?

Woensdag 23 november
17.40 - 18.10 uur

Met meer dan 25 jaar ervaring in de professionele verlichtingssector, met praktische ervaring bij zowel binnen als buiten applicaties, zowel decoratief als functioneel,  geeft het grote voldoening om in naam van de NSVV bij te dragen aan de ontwikkeling en verspreiding van kennis en informatie over “de kwaliteit van licht” en hoe die te bereiken.


“Appels en peren vergelijken…..”, een begrip wat maar al te vaak aan de orde is, zo ook bij het beoordelen van lichtberekeningen!
“Kaf van het koren scheiden……” wat is er nodig om tot een representatieve beeldvorming te komen bij het beoordelen van lichtberekeningen?

Donderdag 24 november

Spreker: Eva Bauwens

Eva Bauwens

Beoordeling van verblinding van led armaturen m.b.v. de vernieuwde UGR: een case study’

De norm NEN-EN 12364-1 is een goede basis van het ontwerpen van verlichting van werkplekken en de werkomgeving. Op basis van (gecertificeerde) lichtberekening kan worden bepaald of het ontwerp voldoet aan de hierin opgenomen criteria.

Donderdag 24 november
10.55 – 11.25 uur

Eva Bauwens maakt sinds begin 2013 deel uit van de onderzoeksgroep ‘Laboratorium voor Lichttechnologie’ van KU Leuven – Gent. Binnen deze groep staat ze in voor het uitvoeren van metingen en het ontwikkelen van meetprocedures volgens de relevante normen voor externe bedrijven. Haar focus ligt hierbinnen op goniofotometrie.

De Unified Glare Rating (UGR – CIE 117-1995) van een verlichtingstoestel wordt gebruikt om de verblindingsgraad van het toestel te voorspellen in praktische toepassingen en wordt standaard berekend uit het stralingspatroon en de dimensies het lichtgevend oppervlak van het toestel. Bij de berekening wordt uitgegaan van een uniform lichtgevend oppervlak. Echter, voor huidige verlichtingstoestellen op basis van LED technologie is het lichtgevend oppervlak vaak niet uniform en vooral een stuk kleiner dan de afmetingen van het toestel zelf. Bepaling van de UGR op basis van de afmetingen van het toestel geeft dan ook aanleiding tot een lagere berekende UGR waarde. Zo ontstaan praktische toepassingen waarin de UGR waarde aanvaardbaar is, terwijl er toch een hoge mate van verblinding optreedt omwille van de hoge helderheid (luminantie) van de individuele LEDs. Het technisch rapport CIE 232:2019 hoopt hieraan tegemoet te komen door de berekening van UGR waarden aan te passen, rekening houdend met het effectief lichtgevend oppervlak i.p.v. met de toestel afmetingen. De bepaling van het effectief lichtgevend oppervlak gebeurt d.m.v. gemeten luminantiebeelden onder gedefinieerde kijkrichtingen. In deze case study wordt een typisch verlichtingstoestel voor kantooromgevingen onder de loep genomen en wordt nagegaan wat de numerieke verschillen kunnen zijn tussen de conventionele en nieuwe methode ter bepaling van de UGR index.

Spreker: Inês Chaves, Ph.D.

floris

With a little help from the clock: licht en donker tijdens postnatale ontwikkeling

Net als onze klokken structuur geven aan ons sociale en maatschappelijke leven, geeft de biologische klok structuur aan onze lichaamsfuncties.

Donderdag 24 november
11.35 – 12.05 uur

Dr. Inês Chaves is onderzoeksmedewerker bij de afdeling Moleculaire Genetica van het Erasmus Universitair Medisch Centrum. Haar onderzoek richt zich op de circadiane klok en gezondheidsrisico’s in verband met circadiane verstoring. Ze onderzoekt de schadelijke effecten van circadiane verstoring en abnormale blootstelling aan licht tijdens de ontwikkeling, met als doel de onderliggende epigenetische mechanismen te begrijpen en geassocieerde biomarkers te identificeren.

Net als onze klokken structuur geven aan ons sociale en maatschappelijke leven, geeft de biologische klok structuur aan onze lichaamsfuncties.

Door de afwisseling van licht en donker zorgt deze klok ervoor dat lichaamsfuncties afgestemd zijn op het moment van de dag.

De biologische klok speelt ook een belangrijke rol tijdens ontwikkeling: hoe verloopt de ontwikkeling van de foetus en pasgeborene als de licht-donker cyclus verstoord is?

Hier bespreken we hoe een verstoord licht-donker cyclus het risico op gezondheidsproblemen op latere leeftijd verhoogt.

Spreker: Floris Maasen

Floris_Maassen_lichtontwerpers_Architecten_NEXT LEVEL_Evenementenhal Gorinchem

LiFi: draadloze verbinding via licht als radio geen optie is

LiFi is een innovatieve en draadloze communicatie technologie via licht en verovert haar plaats tussen andere draadloze communicatie technologieën zoals WiFi en 5G.

Donderdag 24 november
12.15 – 12.45 uur

Floris Maasen is een marketing en communicatie manager met een track record binnen de high tech industrie van meer dan 20 jaar. Hij werkt voor Signify venture Trulifi waar LiFi (draadloze verbinding via licht) naar de markt gebracht wordt. Floris heeft een voorliefde voor het vertalen van complexe en innovatieve technologie naar concrete oplossingen en proposities.

LiFi is een innovatieve en draadloze communicatie technologie via licht en verovert haar plaats tussen andere draadloze communicatie technologieën zoals WiFi en 5G. In de presentatie zal worden ingegaan op wat LiFi is, innovatie in een markt met gevestigde technologieën en de toegevoegde waarde die LiFi de komende jaren zal brengen.

Spreker: Roderick Fellman

Roderick_Fellman_lichtontwerpers_Architecten_NEXT LEVEL_Evenementenhal Gorinchem

Licht toekomstgericht en efficiënt sturen met DALI en DALI-2

Wie een intelligente lichtregeling in kantoren, onderwijs- en zorginstellingen wil realiseren, kan niet om DALI heen. Het digitale communicatieprotocol biedt dankzij het individuele adresseren en besturen van afzonderlijke armaturen en verlichtingsgroepen een hoge mate van flexibiliteit.

Donderdag 24 november
13.25 - 13.55 uur

Tijdens zijn loopbaan bij de elektrotechnische groothandel kwam Roderick in aanmerking met verlichting. Eén van de zaken die hij zich tot doel had gesteld was om de eindklant en installateur te overtuigen van de energie-efficiëntie van LED-verlichting en de voordelen van gezonde verlichting. Hij verdiepte zich dan ook in verlichting en volgde een opleiding. In 2018 werd hij gecertificeerd European Lighting Expert (ELE). In zijn functie als Account Manager Noord/West-Nederland bij ESYLUX kan hij zijn kennis optimaal inzetten en delen bij het toelichten van de biodynamische verlichtingsoplossingen en lichtsturingsmogelijkheden van ESYLUX.

Wie een intelligente lichtregeling in kantoren, onderwijs- en zorginstellingen wil realiseren, kan niet om DALI heen. Het digitale communicatieprotocol biedt dankzij het individuele adresseren en besturen van afzonderlijke armaturen en verlichtingsgroepen een hoge mate van flexibiliteit. Allereerst bespreekt Roderick de lichtregelmogelijkheden met DALI Broadcast voor afzonderlijke ruimtes, waarbij geen adressering nodig is. Hierna komt DALI-2 aan bod. De doorontwikkeling naar DALI-2 biedt de mogelijkheid om apparaten van verschillende fabrikanten nu met elkaar te koppelen. De APC10-aanwezigheidssensor van ESYLUX is voorzien van een geïntegreerde regeleenheid (Application Controller) en ingebouwde spanningsvoorziening en kan ruimte-overkoepelend max. 16 lichtgroepen regelen, zonder complex gebouwautomatiseringssysteem. Dit zorgt voor een verlaging van de plannings- en installatietijd en dus kosten. BMS-aanwezigheidssensoren (Building Management System) dienen daarbij aanvullend als invoerapparaten voor de groepen. Wijzigt een ruimtesituatie in de toekomst? Geen probleem, met behulp van de ESY-app kunnen lichtgroepen flexibel en eenvoudig worden omgeschakeld.

Spreker: Rik Spierings

Rik Spieringhs

Het waarnemen van contrasten, met en zonder verblinding

‘Voldoende contrast tussen wegdek en wegmarkeringen is essentieel voor een veilige en comfortabele rijervaring. 

Donderdag 24 november
14.05 - 14.35 uur

‘Rik Spieringhs behaalde zijn BSc in Psychology & Technology (2017) en MSc in Human Technology Interaction (2019) aan de Technische Universiteit Eindhoven.  Momenteel is hij promovendus aan de KU Leuven en de Technische Universiteit Eindhoven, waar hij zich richt op de ontwikkeling van een nieuw wegverlichtingsconcept.’

‘Voldoende contrast tussen wegdek en wegmarkeringen is essentieel voor een veilige en comfortabele rijervaring. Dit vraagt om een uitgebreid en beproefd (image based) contrast(drempel)model.’

Spreker: Petra Hulst

Petra Hulst

Goed lichtontwerp als circulaire strategie

“Hoe kunnen we door slim te ontwerpen bijdragen aan een meer duurzame en circulaire wereld?”

Goed ontworpen verlichtingsinstallaties in zowel binnen als buitenruimtes bevordert het welzijn van mensen en draagt bij aan de verduurzaming van onze wereld.

Donderdag 24 november
14.45 – 15.15

Petra Hulst is lichtontwerper en sinds januari 2020 hoofd van de licht ontwerp afdeling Signify Benelux. In haar ontwerpen staat een sterk architecturaal lichtbeeld voorop, maar dat op een zo efficient en goed geintegreerd mogelijke manier. Door de juiste balans in contrast in het beeld te vinden, te werken met lichtscenario’s om zo het lichtbeeld aan te laten sluiten bij het moment op de avond en de behoefte van mensen. Het meest recente project dat ze heeft opgelevert is de gevelverlichting van het Stationsgebouw Amsterdam Centraal. Deze dynamische installatie versterkt het architectonisch voorkomen van het gebouw door met kleurtemperatuur en en lichtintensiteit te werken, passend bij het moment van de avond en nacht.

“Hoe kunnen we door slim te ontwerpen bijdragen aan een meer duurzame en circulaire wereld?”

Goed ontworpen verlichtingsinstallaties in zowel binnen als buitenruimtes bevordert het welzijn van mensen en draagt bij aan de verduurzaming van onze wereld. Zo kan een lichtbeeld zowel zeer fraai als zeer verantwoord zijn. Een aantrekkelijk lichtbeeld staat een duurzame wereld niet in de weg!
Bovenaan de R-ladder van Circulaire strategien staat immers: Refuse, Rethink en Reduce. Precies hier kan een goed lichtontwerp aan bijdragen. Petra laat graag inspirerende praktijkvoorbeelden zien van deze ontwerpstrategien in verlichting.

Spreker: Frouck de Boer

Frouck de Boer

De waarde van licht en verlichting in een inclusieve wereld

De impact van licht als je minder ziet. Onze samenleving vergrijst, wat is de rol van licht?
Frouck neemt u mee in de wereld van verminderd visueel functioneren. Welke invloed heeft verlichting op waarneming en beleving? Hoe ontwerpen we een toegankelijke samenleving waarin iedereen kan meedoen? Verlichting is onlosmakelijk verbonden met toegankelijkheid en speelt een belangrijke én een nog zeer onderschatte rol in dit thema.

Donderdag 24 november
15.25 - 15.55 uur

Frouck de Boer is Senior adviseur Toegankelijkheid bij Koninklijke Visio, expertisecentrum voor slechtziende en blinde mensen. Visio Zicht op Toegankelijkheid (VZoT) is een onderdeel van Koninklijke Visio en richt zich op fysieke toegankelijkheid van binnen- en buitenruimte en is betrokken bij diverse onderzoeken en advieswerkzaamheden zowel in de openbare ruimte als bij (nieuwe)gebouwen

Nederland telt naar schatting 330.000 slechtziende en blinde mensen. In 2040 is een kwart van de Nederlandse bevolking 65+ en is het aantal mensen met een visuele beperking verdubbeld. Bovendien verandert Nederland van een verzorgingsstaat naar een maatschappij waarin zo lang mogelijk zelfstandig thuis wonen, eigen regie en participatie voorop staat. Door de vergrijzing ontstaat een heel ander straatbeeld in de toekomst! Dit vraagt ook veel van de fysieke en openbare ruimte. De publieke ruimte is van oudsher niet ontworpen en ingericht vanuit bovenstaand beschreven perspectief.

Welke invloed heeft licht en verlichting op het verminderd visueel functioneren?; niet alleen bij mensen met een visuele beperking, maar ook bij senioren die door ouderdom minder goed gaan zien en meer hinder krijgen van licht. Ook anderen subgroepen, zoals mensen die prikkelgevoeliger zijn of mensen met een niet aangeboren hersenletsel kunnen meer last hebben van licht. Goede verlichting kan zorgen voor een veilig, bruikbaar, comfortabel, toegankelijk en toekomstgericht gebouw, terwijl te heldere of open armaturen, ramen zonder raamwering of te donkere gangen zorgen voor onrust, verblinding, negatief welbevinden of verminderde prestaties. Waar houd je rekening mee als je een ontwerp maakt? Frouck neemt je hierbij mee in de wereld van visuele toegankeijkheid en verlichting.

 

Spreker: Adrie van Duijne (links) en Jan Meutzner,

Waarom een integrale kwaliteit verlichting in de gehele lichtketen?

Donderdag 24 november
16.05 - 16.35 uur

Jan Meutzner eigenaar Meutzner Lichtopleidingen. Adrie van Duijne Co-founder Barbapapafabriek, bestuurslid NSVV

In de praktijk worden door diverse partijen lichtontwerpen vervaardigd, die technisch, ergonomisch en esthetisch wel voldoen aan de uitgangspunten voor een goed lichtontwerp van de opdrachtgever, maar tijdens de ingebruikname of oplevering blijken af te wijken of niet te voldoen aan de in het ontwerp geformuleerde eisen. Uit nader onderzoek is gebleken dat deze kwaliteitsverbetering op te hangen aan de wet WKB niet mogelijk is.

Spreker: Catherine Lootens en Jan van Riel

Afsluiting

Donderdag 24 november
16.35 - 17.0 uur

Naam spreker

Add Your Heading Text Here

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Functie:
Organisatie:

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.